9 Kasım 2022 Çarşamba

Eurobond borçlanma faizi ve borç tuzağı

 

Hazine’nin Eurobond borçlanması ve içine düştüğümüz borç tuzağı

Mustafa Durmuş

9 Kasım 2022


Hazine dün yüzde 10 faizden,  5 yıllık Eurobond cinsinden 1,5 milyar dolarlık bir borçlanma yaptı. Tahvil satışına Bank of America, Merrill Lynch ve Goldman Sachs (1) gibi üç büyük finans kapital kuruluşu aracılık ediyor.  Hazine’nin bu yılın sonuna kadar 2 milyar dolar daha olmak üzere, toplam 11 milyar dolarlık bir Eurobond borçlanması yapması bekleniyor.

Mart’taki 2 milyar dolarlık borçlanmanın faizi ise yüzde 8,6 idi. Ülke riskleri arttığından borçlanma faizi de artıyor ve giderek bu faiz bir tefeci faizine dönüşüyor.  Ayrıca dolar değer kazandıkça bu tahvillerin sahiplerinin kazancı daha da artacak.

Aşağıdaki tabloda bazı ülkelerin 5 yıllık borçlanma faizleri görülüyor. ABD Hazinesine göre yaklaşık 2,5 kat, İngiltere’ye göre yaklaşık 3 kat, Almanya’ya göre 4 kattan fazla ve Japonya’ya göre 10 kattan fazla faiz ödeyerek bu borçlanmayı sağlayabiliyoruz (2).

Ülke

Faiz (Getiri  %)

Türkiye (Eurobond)

10,0

ABD

4,40

İngiltere

3,57

Almanya

2,26

Japonya

0,095

 

Kur Korumalı Mevduat uygulaması ile ülke zenginlerine aktarılan yüzlerce milyar TL’lik bir kaynak yetmiyormuş gibi, artık uluslararası finans kapitale de (elbette içinde yerli sermaye de var) yüksek faizden kaynak aktarmak zorunda kalıyoruz.

Ayrıca bu tahvillerin 6’şar aylık kupon ödemelerinden her hangi bir Gelir Vergisi stopajı da yapılmayacağı için ortada bir de vergi geliri kaybı söz konusu.

Bu durum bir ekonomik modelin batışının olduğu kadar, ülkenin uluslararası finans kapitale adım adım teslim edilişinin ve bir borç tuzağının içine çekilişinin de, ülke halklarına ödettirilecek olan faturanın giderek kabaracağının da bir kanıtıdır.

(1)  https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2022/11/20221108_Basin-Duyurusu.pdf.

((   (2) https://www.bloomberght.com/faiz-bono (8 Kasım 2022).

 

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder