31 Ekim 2015 Cumartesi

TÜRKİYE TOPLUMU İYİ BİR YAŞAM SÜRÜYOR MU?




Mustafa Durmuş

30 Ekim 2015

1 Kasım Genel Seçimleri’ne sayılı saatler kala, 13 yıldır tek başına ülkeyi yöneten AKP’nin bu geçen sürede Türkiye insanının ekonomik yaşam standardını ne kadar ilerlettiği sorusu önem kazanıyor. Zira AKP seçim çalışmaları sırasında sıklıkla, insanlarımızın refah seviyesini ne kadar ilerlettiğinden, Türkiye toplumunu ne kadar iyi ve mutlu bir toplum haline getirdiğinden dem vuruyor ve kendileri dışındaki yerli, yabancı herkesin, tüm siyasal partilerin bunu çekemediğini ve bu yükselişi durdurmak için bir şer cephesi oluşturduğunu ileri sürüyor.

Demokrasi, barış, yaşam güvenliği, Orta Doğu batağı, IŞİD gibi konularla ilgili olarak yaşananlar, havuz medyasının gerçekleri çarpıtma gayretlerine rağmen aslında apaçık ortada. Bu nedenle de işin bu kısmına değinmeyeceğiz.  Ancak acaba ekonomik refah ve  mutluluk açısından gelinen nokta nedir? 

Gerçi bu ülkede yaşayanlar artık yüksek işsizlik ve yüksek enflasyona alışmaya başladılar. Gelir ve özellikle servet bölüşümü son derece adaletsiz, son derece kötü. Türkiye ekonomisinin bu 13 yılda yapısal sorunlarının daha da derinleştiğini ve krizlere karşı kırılganlığının arttığını ise kamu ve özel sektör dış borçlarının birkaç katına çıkmasından,  doların 3,00TL’yi bulmasından, yüksek faiz oranlarından, hane halkı borcunun milli gelir içindeki payının 10 kat büyüyerek % 60’lar yaklaşmasından biliyoruz.

Bu veriler ortada iken, bir avuç azınlığın dışında,  insanların iyi bir yaşam sürmesinden söz edilebilir mi? Bu sorunun yanıtını bizim de üyesi olduğumuz bir uluslar arası örgüt verdi. Uluslar arası Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) iyi bir yaşam sürmenin kriterlerini ya da iyi bir yaşamın göstergelerini birkaç gün önce yayımladığı bir raporunda (http://www.oecdbetterlifeindex.org) açıkladı. 

Örgüt bu çalışmasını kendi üyesi olan 34 ülke ile sınırlı tutuyor. Bu ülkeler arasında Türkiye de var. Toplamda 23 göstergeye ya da kritere bakılıyor ve bu kriterler 11 alanda toplanıyor. Bunların arasında; insanların elde ettikleri kazançların miktarı, konut maliyetleri, yaşam sürelerinin uzunluğu ve hatta çalışma saatlerinden geriye kalan zaman gibi çok çeşitli göstergeler var.

Rapora göre, genelde OECD ülkelerinin büyük bir kısmı bu göstergelere uygun olarak iyi bir yaşam sürüyor. Ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar da mevcut. Örneğin Kuzey ülkelerinden Norveç’te insanlar çok iyi standartlarda bir yaşam sürerken, Türkiye ve Meksika’da insanların iyi bir yaşam sürmelerinden, buna bağlı olarak da mutlu olmalarından söz edebilmek mümkün değil.
Araştırmada her bir göstergeye bir puan ya da not veriliyor ve bu puanlar üye ülkelerin OECD ortalamasına göre standart sapmasını temsil ediyor.

Bu bağlamda OECD ortalaması “0” olarak belirlenmiş. Böylece “1’e yakın puanlar yüksek derecede iyi olma” halini, “-1’e yakın değerler ise kötü olma” halini gösteriyor.

ABD’’li bir araştırma şirketi olan PEW Research Center ise bu 23 göstergenin her birine eşit değerler vererek ülkeleri analiz etmiş (Jacob Poushter, Measuring the ‘good’ life around the world, http://www.pewresearch.org, 29 October  2015).  Buna göre Norveç ve İzlanda gibi Kuzey ülkeleri; istihdam olanakları, iş güvenliği, temiz hava ve temiz suya erişim gibi konularda sırasıyla; 0,74 ve 0,67 ile en iyi yaşam koşullarına sahip ülkelerin başını çekiyorlar. 

Buna karşılık listenin en kötüleri Meksika ve Türkiye. Sırasıyla Meksika’nın puanı – 1,48 ve Türkiye’nin puanı -1,27. Türkiye’nin kötü puanının başında insanların önemli bir kısmının haftada 50 saatten fazla çalışıyor olması ve sanitasyon gibi hizmetlere yeterince erişememesi (-3,34) geliyor. 

Türkiye’nin bazı göstergelere göre puanları ise şöyle sıralanıyor:

Finansal servet: -1,28
İstihdam imkânları : -2,28.
İş güvenliği: -1,43.
Çalışma saatlerinin uzunluğu: -3,82.
Sanitasyon hizmetleri: -3,32.
Kişi başına düşen oda sayısı: - 1,38.
Temiz havaya erişim:  -1,03.
Temiz suya erişim : - 2,18.
Yaşam süresi : -1,70.
15 yaş bilişsel yetenek : -1,31.
Eğitim başarısı: -2,64.
Yaşam tatmini: -1,27.
Türkiye genel puanı: -1,27.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder