6 Şubat 2018 Salı

HER ÇIKIŞIN BİR İNİŞİ VAR

HER ÇIKIŞIN BİR İNİŞİ VAR…
Mustafa Durmuş
5 Şubat 2018

Bu sabah (Dow Jones’in Cuma günü 666 puan kaybetmesinin ardından) ABD vadeli işlem borsaları uzun zaman aradan sonra ciddi değer kaybetti.
Bu 2016 Haziran ayındaki Brexit oylamasından bu yana borsaların gördüğü en büyük düşüş. Böylece hem Dow Jones hem de S&P Ocak’ta yaşadıklarının zirvenin yüzde 5 gerisine düştüler (1).
Bugün, benzer (aslında daha dramatik) bir düşüş de kripto para piyasalarında görüldü. Öyle ki öğlen saatlerinde bitcoinin değeri 7,289 dolara kadar geriledi. Bu bir günde yüzde 10’luk bir düşüş anlamına geliyor. Böylece bitcoinin yeni yılda yaşadığı değer kaybı yüzde 40’ı buldu. Bitcoin geçen yıl yüzde 1300 değer kazanmıştı. Böylece şu ana kadar bunun yarısını geri vermiş oldu.
Bitcoindeki düşüşün ardındaki temel etken, bir önceki yazımızda da vurguladığımı bir gerçek (2): Ulus devletler ve büyük bankalar bu paralara karşı bir süredir başlattıkları savaşı daha da yoğunlaştırdılar, saldırılarını artırdılar.
Örnek olarak, Britanya’nın büyük bankacılık gruplarından olan Llyds Banking Group, müşterilerinin bankanın kredi kartlarını kullanarak bitcoin satın almalarını yasakladığını açıkladı. Aynı günlerde, ABD’li iki dev bankacılık grubu JPMorgan ve Citigroup da benzer yasaklar koyduklarını ilan etmişlerdi. Bank of America ise kredi kartları ile kripto para alımını kısıtladı. Yani uluslararası finans kapitalin koordineli bir biçimde saldırılarını yoğunlaştırdığı ve bu saldırıların devam edeceği anlaşılıyor.

Nitekim dünyanın en büyük kripto alım satım merkezi Bitfinex and Tether bugünlerde ABD Vadeli İşlem Piyasaları Komisyonu’nca (CFTC) denetlenirken, Facebook,  kripto paraların ve bu paralarla ticareti yapılan finansal ürrünlerin reklamını hem Facebook’ta hem de  Instagram ve  Audience Network’te yaskladığını açıkladı (3).

Sonuç olarak, borsalardaki yüzde 5 düşüş piyasa deyimiyle bir “düzeltme” mi yoksa toparlanma içinde olduğu ilan edilen dünya ekonomisinde bir süredir aşırı değerlenmiş bulunan finansal varlık fiyatlarının neden olduğu borsa balonunun sönmeye başladığının bir işareti mi, buradan hareketle dünya ekonomisindeki kırılgan finansal fay hattının daha da derinleşmesi mi, bu konuda kesin bir yargıya varabilmek için henüz işin çok başındayız.
Bitcoindeki gelişmeler ise, uluslararası finans kapitalin ve ulus devletlerin yoğun saldırıları karşısında alternatif bir para birimi (ya da birimlerinin) ayakta kalmasının zor olduğunu; geçen yılki yükselişiyle hali hazırda kapitalizme içkin bir durum olan finansal spekülasyonun kazandırdığı gibi bir gün kaybettirdiğini ve daha da kaybettireceğini gösteriyor.
Diğer yandan kripto paraların (özellikle de bitcoin ve ethereumun) ardındaki teknoloji olan blockchain teknolojisinin gelecek açısından yabana atılamayacak kadar değerli bir teknoloji olduğunun altını bir kez daha çizelim (bu konudaki düşüncelerimizi bağımsız bir yazıda paylaşmayı vaat ederek).
Yani küresel borsaları değil, ardındaki krize eğilimli kapitalizmi, kripto paraları değil ardındaki, teknolojiyi ve sosyal ilişkileri masaya yatırmak gerekiyor.
……. 

(1) “Bitcoin extends slide with a more than 10 percent fall”, 
https://www.reuters.com, 5 February 2018.
(2) Mustafa Durmuş, Quo vadis bitcoin, 2 Şubat 2018.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder