20 Mart 2017 Pazartesi

SAVAŞLAR İÇİN AYRILAN KAYNAĞIN YARISI İLE İNSANLIĞIN TEMEL MADDİ SORUNLARINI ÇÖZMEK MÜMKÜN!

SAVAŞLAR İÇİN AYRILAN KAYNAĞIN YARISI İLE İNSANLIĞIN TEMEL MADDİ SORUNLARINI ÇÖZMEK MÜMKÜN!

Mustafa Durmuş

20 Mart 2017

ABD’de Trump ile birlikte savunma harcamalarında öngörülen 54 milyar dolarlık artış ve bunun ardından Çin ve Rusya’nın da benzer bir artışa gideceklerini açıklaması önümüzdeki sürecin büyük sermaye grupları ve devletler tarafından nasıl öngörüldüğü konusunda bize bir fikir verebilir.

Kısaca Dünyada militarizmin tekrar yükselişe geçtiği ve gelecekteki savaşlar için hazırlık yapıldığı anlaşılıyor.

Küresel çaptaki askeri harcamaların mevcut miktarını ve dağılımını da bilmek,küresel insanlık sorunlarının kaynaklarından birini de anlayabilmek için gerekli.

Küresel askeri harcamalar 2 trilyon dolara yakın!

Küresel çapta yapılan askeri harcamaların tutarı yılda 1,7 trilyon doları buluyor. Bu yılda küresel çapta üretilen 74 trilyon dolarlık hasılanın yüzde 2,3’üne denk düşüyor.

2015 yılında bu harcamaların 600 milyar dolarını (neredeyse Türkiye’nin yıllık milli geliri kadar) yani üçte birinden fazlasını (yüzde 36) tek başına ABD yaparken, ikinci sırada 215 milyar dolar ile (yüzde 13) Çin, üçüncü sırada 87 milyar dolar ile ( yüzde 5) S. Arabistan ve dördüncü sırada 66 milyar dolar ile (yüzde 4) Rusya geliyor.

Bu ülkelerde yoksulluk düzeyi ise deyim yerindeyse diz boyu!

Örneğin kapitalizmin en gelişkin örneği olarak sunulan ABD’de, Nüfus Bürosu’nca yapılan bir araştırmaya göre 45 milyon insan yoksulluk sınırında yaşıyor. Her beş çocuktan biri yoksul. Nüfusun yüzde 13,4’ünün (42 milyon) sağlık sigortası yok, bu nedenle de sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Yoksulluk nedeniyle birlikte yaşamak zorunda kalan ailelerin oranı yüzde 19’ a yükselirken, 49 milyon insan (yüzde 16) güvenli gıdadan yoksun evlerde yaşıyor. Bu oran ve sayı çocuklarda sırasıyla yüzde 21,6 ve 16 milyon.

Dünya genelinde ise, günümüzde, açlık yüzünden onlarca milyon insan ölüyor. Öyle ki her beş saniyede 10 yaşın altında 1 çocuk, her gün 37,000 insan açlıktan ölüyor ve 7 milyarlık dünya nüfusunun 1 milyarı kalıcı kötü ya da dengesiz beslenme (malnutrition) sorunu yaşıyor.

Dünya Gıda Örgütü’ne göre (FAO), 2011-2013 döneminde toplamda 842 milyon insan, yani dünyadaki her 8 kişiden biri kronik açlık çekiyordu. Yani aktif bir yaşam sürebilmek için gerekli olan gıdaya erişemiyordu.

Azgelişmiş Dünyada ise, örneğin Afrika nüfusunun yüzde 32’si, Okyanusya’nın yüzde 48’i içilebilir nitelikte suya erişemiyor.

Yoksulluk kadın ve kızlar arasında çok daha yaygın. 2007 yılında Dünyada kadınların yüzde 20’si günlük 1.25 doların altında ve yüzde 40’ı 2 doların altında gelir tüketebiliyordu. Genç kadınlar ve kızlarda bu oranlar sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 50 civarında.

Askeri harcamaların yarısı insanlığın maddi sorunlarının çözümüne ayrılabilse!

Diğer taraftan CADTM (Committee for the Abolition of Third World Debt) tarafından 2012 yılında yapılan bir çalışmaya göre; Dünyadaki eğitim, sağlık, temiz içme suyu, açlık ve hijyen- sanitasyon gibi yaşam koşullarını etkileyen konulardaki sorunları giderebilmek için toplam 10 yıla ve her yıl harcanabilecek 80 milyar dolara ihtiyaç var.

Bir başka deyimle 800 milyar dolarlık bir bütçe ile yoksulluğun da, açlığın da ya da insani gelişimin önündeki temel sorunların da (tamamen ortadan kaldırılamasa da) büyük ölçüde azaltılabilmesi mümkün.

Bu tutar her yıl savaş için harcanan askeri harcamaların yarısından bile az. Küresel hasılanın ise sadece yüzde 1’i. Yani sistem her yıl üretilen hasılanın yüzde 2’sinden fazlasını savaş için değil de, sadece yüzde 1’ini temel sorunları gidermek için kullansa sorunlar büyük ölçüde hafifleyecek ve insanlık biraz rahat nefes alabilecek.

Ya da her yıl büyük servet sahiplerinin vergi cennetlerine kaçırdıkları servetleri yüzünden az gelişmiş ülkelerin toplayamadığı 200 milyar dolarlık vergi gelirleri ile 4 yılda bu sorun halledilebiliyor.

Dünyadaki servet stoku 257 trilyon dolar ve bunun yarısı Dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’ine ait. Bunların servetlerinden alınacak küçük bir servet vergisi dahi sorunu çözebilir.

Ancak sistem buna asla izin vermiyor ve kendiliğinden de izin vermeyecektir. Zaten "bu kadar askeri harcama neden var?" sorusunun yanıtı da "bu kadar yoksul, aç, işsiz neden var?" sorusunun yanıtında saklı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder